Uważam, że tort powinien być nie tylko pyszny, ale również piękny.

Jednym z dodatków dekoracyjnych może być papier jadalny – waflowy, cukrowy lub ryżowy.

 

Papier ryżowy

To nie tylko składnik potraw kuchni azjatyckiej.

Można z niego zrobić np. kolorowe, efektowne „żagle” jako minimalistyczną samodzielną dekorację lub jako dodatek do innych dekoracji np. żywych kwiatów. 

Choć sam papier ryżowy jest jadalny, tego typu dekoracje są twarde, sztywne, nie nadają się do spożycia.

 

Papier waflowy

Do dekoracji tortu można użyć także papier waflowy – niekoniecznie jako okrągły opłatek z postaciami z bajki na torcie śmietanowym.

Można z niego wykonać kwiaty, tiul jadalny lub inne delikatne, zwiewne dekoracje w dowolnych kształtach.

Do niektórych dekoracji trzeba go odpowiednio przygotować.

Jest jadalny i lubiany przez dzieci.

 

Papier cukrowy

Można na nim wydrukować dowolny obrazek przy użyciu specjalnej drukarki i tuszy spożywczych.

Taki wydruk prezentuje się lepiej niż na opłatku waflowym.

W ten sposób można uzyskać idealne postaci z bajek, ale też np. tort obłożony kwiecistą tapetą.