Twój tort jest gotowy do odbioru.

 

Jak przewieźć go bezpiecznie na miejsce? W jakich warunkach przechowywać? Jak pokroić?

 

Transport i przechowywanie tortu

Pamiętaj! Karton z tortem trzymaj od spodu, a nie za rączkę, która może się urwać. Nie przechylaj. Na pewno nie chcesz, aby tort się uszkodził.

Przewieź autem, ustawiając go na równej, płaskiej powierzchni – w bagażniku zabezpieczony przed przesuwaniem lub na podłodze przed przednim siedzeniem pasażera.

Gdy dojedziesz na miejsce, tort wstaw od razu do lodówki o temperaturze 2-6 stopni Celsjusza. Nie do piwnicy, garażu czy na balkon.  Tylko w lodówce tort będzie miał odpowiednie warunki. Zabezpiecz przed intensywnymi zapachami.

Tort wykończony kremem wyjmij 15-30 minut wcześniej, aby się lepiej kroił.

Jak kroić tort?

Mniejszy tort możesz pokroić w tradycyjne trójkąty, większy natomiast wygodniej Ci będzie w pasy lub prostokąty. Jeśli wolisz możesz kroić z dwóch kół.

Pamiętaj, aby najpierw zdjąć z tortu większe dekoracje lub elementy niejadalne.

Używaj długiego, ostrego noża, zanurzanego w gorącej wodzie przed ukrojeniem każdego kolejnego kawałka tortu oraz wytartego do sucha.

Nie naciskaj całym ostrzem, lecz zaczynaj od czubka noża, lekko naciskając, ruchem posuwistym dochodząc do podkładu. Ukrojony kawałek przenieś ostrożnie na talerzyk.

A teraz – delektuj się smakiem:)